Haluatko juosta Citroën Naisten Kympin? – Näin pääset alkuun!

29.5.2021 järjestettävälle Citroën Naisten Kympille on vielä useita viikkoja aikaa, mutta jos tavoitteena on juosta koko 10km, kannattaa säännöllinen harjoittelu aloittaa hyvissä ajoin! 

Lähde rauhassa liikkeelle oman kuntotasosi mukaan

Hyvä tapa aloittaa juoksuharjoittelu on vuorotella lenkillä kävelyä ja juoksua. Voit valita oman kuntotason mukaan kuinka monta minuuttia juokset ja kuinka monta minuuttia kävelet. Jos juoksuharjoittelusta on ollut taukoa pidempään, voit vaikka aloittaa juoksemalla hitaasti yhden minuutin ja sen jälkeen kävellä kaksi minuuttia. Tätä voit toistaa esimerkiksi kymmenen kertaa. Jos taas tuntuu siltä, että kunto on parempi, voit juosta pidemmän pätkän ja vastaavasti kävellä lyhyemmän pätkän. Kävelypätkien avulla saat sykkeen pidettyä matalammalla, jaksat harjoitusta pidempään ja kuormitusta ei tule kerralla liikaa. Vähitellen voit pidentää juoksumatkaa ja pian jo huomaat, että jaksat juosta yhtäjaksoisesti pidempään. Voit myös aloittaa harjoittelun pelkästään kävelemällä. Reipas kävely on erittäin hyvä tapa parantaa peruskuntoa. Vähitellen voit lisätä juoksupätkiä mukaan, jos siltä tuntuu.

Juokse riittävän hitaasti

Juoksu on mahtava laji, joka innostaa helposti turhankin reippaaseen etenemistahtiin. Kun juokset aluksi riittävän hitaasti, kehosi tottuu juoksun tuomaan iskutukseen, kestävyyskunto paranee ja juoksu tuntuu mukavalta. Liian kova vauhti voi tehdä juoksulenkeistä epämiellyttäviä. Juoksemalla rauhallisesti voit myös välttää turhia vammoja, joita saattaa syntyä, jos juokset omalle kuntotasollesi liian kovaa ja paljon. Motivaatio juoksuharrastukseen pysyy myös paremmin yllä, kun lenkkeily ei uuvuta liikaa. Hyvä perussääntö riittävän hitaaseen juoksuvauhtiin on se, että pystyt puhumaan puuskuttamatta samalla kun juokset. Kannattaa siis lähteä vaikka kaverin kanssa yhdessä lenkille ja vaihtaa kuulumiset samalla!

Muista juoksun ohessa myös venyttely ja lihaskuntoharjoittelu

Juoksu on ihanan helppo harrastus, mutta valitettavasti pelkkä juokseminen harvoin riittää siihen, että kroppa pysyy kunnossa ja hyvinvoivana. Muista siis juoksulenkin jälkeen venytellä ja huoltaa kehoa. Myös lihaskuntoharjoittelu on juoksijalle tärkeä osa harjoittelua, sillä vahva lihaskunto auttaa pitämään juoksuasennon hyvänä, vähentää vammoja ja tekee sinusta nopeamman ja tehokkaaman juoksijan.

Pidä lenkkeily säännöllisenä, mutta älä ahnehdi aluksi liikaa

Etenkin kun aloitetaan juoksuharrastusta tai palataan tauon jälkeen takaisin lenkkeilyn pariin, on tärkeätä muistaa pitää lepopäiviä ja suhteuttaa liikuntamäärä arjen kuormitukseen. Tämä on toki tärkeätä aina, mutta helposti se unohtuu etenkin alkuinnostuksen vallassa. Älä siis ahnehdi lenkkejä viikon jokaiselle päivälle, sillä lepopäivät ovat yhtä tärkeitä. Lenkkeily kannattaa kuitenkin pitää säännöllisenä, sillä silloin saat aikaan parhaita tuloksia ja kroppa tottuu kuormituksen.

Hyvät juoksukengät ovat juoksijan tärkein varuste

Juoksijan tärkein varuste on itselle sopivat juoksukengät. Niihin kannattaa panostaa, sillä oikeanlaiset kengät tekevät juoksemisesta mukavampaa ja auttavat sinua pysymään vammoitta.
Mene rohkeasti urheiluliikkeeseen ja pyydä myyjä kanssasi valitsemaan ja sovittamaan kenkiä. Yhteistyökumppanimme Stadiumin liikkeistä löydät laajan valikoiman kenkiä ja ammattitaitoiset myyjät. Lue lisää juoksukenkien valinnasta täältä!

Ilmoittaudu Citroën Naisten Kympille ja varmista lenkkeilymotivaatio kevääksi

Sopiva tavoite on usein paras mahdollinen lenkkeilymotivaation ylläpitäjä. Kun tavoite on asetettu ja lyöty lukkoon, on lenkille lähteminen helpompaa, sillä tiedät mitä kohti harjoittelet ja miksi lenkille kannattaa lähteä, vaikkei se aina huvittaisikaan!  Jos et vielä ole ilmoittautunut 9.5.2020 lenkkeiltävälle Citroën Naisten Kympille, tee se pian ja liity tuhansien naisten joukkoon lenkkeilemään kohti kevään parasta naisten liikuntatapahtumaa!

Citroën Naisten Kympin ilmoittautumiseen pääset tästä!

Ihanaa juoksukevättä ja toivottavasti nähdään toukokuussa!