Naisten Kympin rahoilla tehdään paljon hyvää!

Osallistumismaksuista rahoitusta lapsille ja nuorille

Naisten Kymppi on Suomen Urheiluliiton omistama tapahtuma, jonka tuotto käytetään lasten ja nuorten yleisurheilutoimintaan. Naisten Kymppi on yhdessä Urheiluliiton muiden juoksutapahtumien kanssa merkittävä Urheiluliiton toiminnan rahoituksen lähde. Tapahtuman siis omistaa kokonaan Suomen Urheiluliitto, joka ostaa kaiken tapahtuman järjestelyyn liittyvän avaimet käteen -periaatteella Ilometri Oy:ltä, jossa on 2 vakituista työntekijää. Kymppiä ei kuitenkaan syntyisi kahden ihmisen voimin vaan tarvitaan vapaaehtoisten talkootyöntekijöiden mittavaa työpanosta.

Talkoolaisten palkkiot

Naisten Kympillä työskentelee vuosittain noin 350 talkoolaista. Vapaaehtoiset tulevat monista liikunta- ja kansalaisjärjestöistä ja osa ryhmistä on ollut mukana todella monta vuotta. Nämä ryhmät ovat meille tapahtuman järjestäjille aivan äärettömän tärkeitä. Mikäli joutuisimme maksamaan kaikille työntekijöinä normaalisti palkkaa, emme mitenkään pystyisi järjestämään tapahtumaa. Emme myöskään ehtisi millään opastamaan ja kouluttamaan kaikkia tehtäviinsä, jos henkilöt olisivat aina uusia. Joten ryhmät, jotka ovat olleet mukana pitkään ovat tapahtuman onnistumisen kannalta erittäin oleellisessa roolissa. Heiltä työtehtävät sujuvat aivan loistavasti ja heillä on upea asenne talkootöiden tekemiseen.

Yksi pisimpään mukana olleista porukoista on ruokakentän huollosta yli parikymmentä vuotta vastannut Keravan Korvenpoikien partiolaisporukka. He käyttävät talkoista saamansa korvauksen yhteiseen hyvään. Naisten Kymppi on heille vuoden tärkein varainhankintamuoto. Siitä saadun korvauksen avulla rahoitetaan lippukunnan yleistä toimintaa. Toinen yli pari kymmentä vuotta mukana ollut porukka on Keski-Uudenmaan Yleisurheilu, joka on hoitanut liikenteenohjaustehtäviä reitin varrella.

Talkooporukoiden lisäksi pyrimme mahdollisuuksien mukaan käyttämään myös alihankkijoinamme yleishyödyllisiä yhdistyksiä. Tästä esimerkkinä mainittakoon maalissa osallistujille jaettavien lahjakassien pakkaaminen, jonka on meille tehnyt yli kymmenen vuoden ajan mielenterveyskuntoutusta tekevä Niemikotisäätiö.

Juokse hyvistä tavoitteista totta!

Tänä keväänä Naisten Kympille on tullut mukaan vielä yksi uusi rahojen kanavoimistapa hyvään tarkoitukseen.  Suomen Urheiluliitto on tuonut Suomessa täysin uuden hyväntekeväisyyskonseptin juoksutapahtumiinsa Helsinki City Running Day:hin ja Naisten Kymppiin. Näiden tapahtumien noin 30 000 osallistujalle on nyt tarjolla helppo tapa tehdä lisää hyvää. Juoksijat voivat halutessaan valita oman varainkeruukohteensa ja kerätä juoksullaan tukea merkittävimmille suomalaisille hyväntekeväisyysjärjestöille. Kyseinen toimintatapa on ollut maailmalla käytössä jo vuosia ja esimerkiksi Lontoon marathon, joka on maailman suurin vuosittainen hyväntekeväisyys keräys, on kerännyt perustamisensa jälkeen vuodesta 1981 yli 990 milj eur hyväntekeväisyyteen! Voitteko kuvitella siis keskimäärin 27,5 miljoonaa euroa vuodessa!

Onhan Suomessakin toki hyväntekeväisyyttä tehty juoksemalla ennenkin. Naisten Kympinkin yhteydessä on aikaisemmin juostu Tyttöjen Kymppiä, jolla on ollut oma hyväntekeväisyyskohde. Tyttöjen Kymppi on lahjoittanut vuosien varrella muun muassa Unicefille, Planille, Uudelle lastensairaalalle ja Tyttöjen talolle suoraan tyttöjen osallistumismaksuista vuosittain noin 5 000 euron arvoisen summan. Tällöin hyväntekeväisyyskohteelle lahjoitettiin rahat suoraan osallistumismaksusta. Nyt haluamme ohjata osallistujatulot kokonaisuudessaan lasten ja nuorten liikuntaan ja haluamme antaa osallistujille mahdollisuuden valita itse kohteensa ja haastaa myös mukaan ne henkilöt, jotka eivät osallistu syystä tai toisesta itse tapahtumaan.

Tähän loppuun on pakko todeta, että aika paljon hyvää me kaikki Naisten Kympin osallistujat ja järjestäjät saadaan yhdessä aikaiseksi! Ollaan porukalle ylpeitä siitä! Hyvä me!

Karoliina Ylösjoki
Naisten Kymppi / Ilometri Oy