Tytöt nyt vaan haluavat pitää hauskaa

Cyndi Lauper ei ole tainnut Naisten Kymppiä koskaan juosta, mutta hänen villin riehakkaalla ”Girls Just Want To Have Fun”- kappaleellaan osunut asian ytimeen. Niin se vaan on. Tytöt, naiset, kaikenikäiset ja –laiset ovat sisäistäneet sen, että liikunta on ja pitääkin olla hauskaa. Miksi sitä kaiken työn ja monien toimien lisäksi pitäisi kuntoaan huoltaa tuskalla ja vaivalla, kun sen voi tehdä mukavasti ja hyvässä seurassa.  Viimeistään silloin kun tuo kappale ennen juoksuun lähtöä kajahtaa, alkaa positiivinen energia suorastaan räjähtää.  Musiikilla on aina ollut innoittava vaikutus ja siksi se on Naisten Kympillä sellainen peruselementti, joka on tullut jäädäkseen ja soi niin tapahtuma-alueella kuin reitilläkin.  Luonnossa jokainen voi nauttia lintujen laulusta, mutta usein lenkkipoluilla näkyy juoksijoita kuulokkeet korvissaan.  Rokkia tai klassista, kaikilla musiikin lajeilla mennään iloisesti.  Lukuisat huippuartistit ovat omalla panoksellaan kohottaneet tunnelmaa ja elävöittäneet menoa ”ideologian” mukaisesti.

Pari vuotta sitten olin seminaarissa, jossa käsiteltiin musiikin tervehdyttävää vaikutusta.  Olihan se hämmästyttävää kuultavaa, vaikka jotenkin samalla itsestään selvyys. Tutkimuksen mukaan musiikki mm. parantaa fyysistä hyvinvointia ja sillä on valtavan hyvä vaikutus mielialaan ja vireyteen. Rytmiä siis ruumiiseen juostessakin! Moninkertaistetaan juoksumusiikin positiiviset hyödyt. Koskahan kuulemme tuhansien naisten railakasta laulua koko kympin lenkillä? Sellaisessa menossa hieman epävireisempi äänikin löytää oman paikkansa.

Kaikkihan sen jo tietävätkin, että Naisten Kympillä ei ole suinkaan pakko juosta. Reipas kävely on myös ihan ok. Aikaakaan ei mitata, sen voi jokainen tehdä halutessaan itse. Pääasia on, että voittaa itsensä ja saavuttaa sen päämäärän, jonka on itselleen asettanut. Tapahtuman alkuaikoina mediaväki, kuten myös useat miespuoliset ihmettelivät, että mitä järkeä on juosta ilman kilpailua ja ajanottoa! Joskus tuntui, että sai tuhat kertaa avata tuota naisen vartalolle ja sielulle sopivaa ideologiaa, yli ymmärryksen menevää aihetta itsensä kanssa kilpailemisesta. Tänä päivänä Naisten Kymppi on käsite, ”instituutio”, jota ei tarvitse enää monisanaisesti selittää. Naiset jotka siellä pitävät hauskaa ovat ymmärtäneet asian ytimen täysin.

Itselleni on aina Naisten Kymppi-aikana ollut merkityksellistä, että tapahtumassa soi Freddie Mercuryn kirjoittama ja Queenin esittämä ”We  Are The Campions”.  Miksikö?  No juuri siksi, kun Naisten Kympille tullaan voittamaan itsensä ja pitämään hauskaa, naissukupolvesta toiseen.

Anneli Jalkanen

Yksi Naisten Kympin perustajista
IloMetri Oy:n entinen toimitusjohtaja