Kaikki on kiinni hapesta!

Kaikki on kiinni hapesta

Jo kliseeksi muodostunut sanonta työelämän kiireellisyydestä ja arjen hektisyydestä on aika heittää romukoppaan. Voimme työyhteisössä yhdessä ammentaa arkeen voimavaroja, jolla tehdä arjestamme leppoisampaa. Toki oman aikataulun ja työtilanteiden kriittinen tarkastelu on merkittävässä roolissa.
Mikä rooli on omilla liikuntavalinnoilla ja työyhteisöllä?

Lepo, ravinto ja uni yhdistettynä säännöllisen liikuntaan muodostavat hyvinvoinnin perusrakenteen.
Kolme ensimmäistä putoavat vahvasti yksilön omalle vastuulle ja tontille, mutta säännöllisen liikunnan harrastamisessa työyhteisöllä ja työpaikan tarjoamille mahdollisuuksilla on iso merkitys. Positiivinen joukkovoima saa monet innostumaan projekteista, joissa on esimerkiksi asetettu tavoitteeksi juoksutapahtuma. Työkavereiden esimerkki vetää mukaansa myös passiivisempia liikkujia.

Hyvän ystäväni luennoi aloitteleville juoksun harrastajille aiheesta ”Kuinka parannan juoksukuntoani”, hän päätti luennon sanoin ”Kaikki on viime kädessä hapesta kiinni”. Olen kymmeniä kertoja törmännyt lausahdukseen, jossa keskustelukumppani kertoo ratkaisseensa työhön liittyvän haasteen juostessaan tai hän lähteen pohtiman ratkaisua lenkille. Kysymys on siitä, että maltillisessa kestävyysliikunnassa aivojen hapensaanti lisääntyy 30 % ja ”prosessori” toimii tällöin tehokkaasti.

Reipas kävely, juoksu, pyöräily, kestävyysliikunta kaiken kaikkiaan parantaa sydämen ja keuhkojen toimintaa. Juoksu- ja maratonkouluja ohjatessani keskeinen viesti on, että jo muutama lenkki saa aikaan positiivisia muutoksia keuhkojen toiminnassa ja puolentoista kuukauden harjoittelulla saavutetaan muutos sydämen pumppaaman verimäärän kasvuna. Kunnon kehittyminen on pitkälle juuri hapen saannin paranemista verenkiertoon ja työskenteleviin lihaksiin.

Tavoite ohjaa toimintaa on tuttu lausahdus ja pitää paikkaansa niin yritystoiminnassa kuin yksityiselämässä ja erityisesti liikunnassa. Motivaatio, tahtotila säännölliseen lenkkeilyyn saadaan, kun työpaikan liikuntaporukka asettaa tavoitteeksi esimerkiksi tapahtuman, vaikkapa tuhansia juoksijoita keräävän Citroën Naisten Kympin 25.5.2019 (http://naistenaistenkymppi.fi/ilmoittaudu/), jossa Helsingin keskusta valloitetaan juoksevien tai kävellen etenevien naisten toimesta. Vastaavasti Helsinki City Running Day 18.5.2019 (http://www.helsinkicityrunningday.fi ) tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden lähteä työporukalla kiitoon – jokaiselle löytyy nyt sopiva matka 5 km kävelystä tiimihenkeä nostattavaan maratonviestiin (puolimaratonin ja maratonin lisäksi). Ilmoittaudu mukaan työporukalla NYT.

Viis vinkkiä onnistuvaan hapetukseen:

  1. Asettakaa yhteinen tavoite työporukalle
  2. Aloittakaa rauhassa reippaasti kävellen tai hitaasti juosten. Voit myös tehdä edellisten yhdistelmän. Huom! Kunto ei kehity verenmaku suussa treenaten.
  3. Sopikaa yhteistreeni kerran viikossa
  4. Tehkää yhdessä yhdistetty lihaskunto- / liikkuvuusharjoitus
  5. Flunssaisena ei lenkille

 

Harri Hänninen
Juoksuvalmentaja, HCDR tuottaja