Näin valitset oikeat juoksukengät

Juoksukenkien tarjonta on räjähtänyt viime vuosina, ja valinta voi tuntua toivottomalta eri mallien, merkkien ja ominaisuuksien viidakossa. Stadiumin tuoteasiantuntija ja kokenut juoksija Alexander Ågren jakaa muutamia pikavinkkejä.

 Juoksukenkien valinnassa itsestäänselvä perussääntö on, että kenkien pitää tuntua mukavalta jaloissa. Jos kengät tuntuvat epämukavilta tai et viihdy kengissä, menetät nopeasti kaikkein tärkeimmän – halun lähteä ulos juoksemaan. Lisäksi kannattaa huomioida, että jalat ja juoksuaskel muuttuvat ajan myötä. Ei siis ole sanottua, että sama merkki ja malli sopivat vuodesta toiseen, Ågren selittää.

Valitse juoksukengät askelluksesi mukaan.

Askelluksesta puhuttaessa tarkoitetaan yleensä sitä, miten jalkapohja osuu maahan juostessa. Jokaisella on omanlaisensa askellus, mutta useimmilla askellus tapahtuu kannan ulkosyrjällä ja rullaa sen jälkeen sisäänpäin ja eteenpäin päkiän yli. Jalkaholvi toimii vaimentimena, joka yhteistyössä akillesjänteen ja pohkeen kanssa vaimentaa iskuja maata vasten. Askellusliike voi vaihdella huomattavasti, minkä vuoksi juoksuaskel jaetaan usein yksinkertaistetusti kolmeen kategoriaan: neutraali, pronatoiva ja supinoiva askel. Eri askelluksiin voidaan tarvita erilaista tukea.

  • Jos olet epävarma omasta askelluksestasi, olet tervetullut myymäläämme juoksuaskelanalyysiin. Toinen tapa askelluksen selvittämiseen on asettua paljain jaloin peilin eteen ja asettaa paino jalkaholville – jos jalka kääntyy sisäänpäin ja kannat osoittavat ulospäin, se voi olla merkki pronaatiosta, Ågren kertoo.

Alustalla on merkitys.

Eri alustoille tarvitaan erilaiset juoksukengät. Jos juokset useimmiten asfaltilla, valitse pehmeät ja hyvin vaimennetut juoksukengät – varsinkin jos olet aloittelija tai juokset pitkiä matkoja. Jos juokset pääasiassa maastossa, pehmeillä metsäpoluilla tai muilla vaihtelevilla alustoilla, valitse kovemmat kengät, joissa on vähemmän joustoa ja vaimennusta. Juokseminen maastossa asfalttikengillä voi tuntua siltä kuin juoksisi vaahtomuovipatjalla – pehmeältä mutta raskaalta ja siltä, että et etene mihinkään. Jos sen sijaan juokset hiekalla, joka on suhteellisen kova alusta, mutta vaihtelevampi kuin pelkkä asfaltti, perussääntönä on valita vakaat, vaimennetut asfalttikengät. Mitä enemmän harjoitat juoksutekniikkaasi, sitä pienemmäksi vaimennuksen tarve voi muuttua. Myös intervalleihin voivat sopia parhaiten kengät, joissa ei ole liikaa vaimennusta, vaan jotka ovat pikemminkin responsiiviset.

Vinkki aloittelijalle

Aloittelijalla ei ole samanlaisia lihaksia, tasapainoa ja tekniikkaa kuin kokeneella juoksijalla. Siksi aloittelija voi tarvita enemmän vaimennusta, tukea ja vakautta. Erityisesti pronatoivaa askelta voi joutua kompensoimaan kengillä, jotka on vahvistettu lisätuella ja -vakaudella.